Reklama

Kotlety z dipem serowym

Wystarczy czterdzieści minut, aby przygotować to danie.

Składniki

  • nieduża cukinia
  • puszka cieciorki
  • pół pęczka natki pietruszki
  • ząbek czosnku
  • 2 jaja
  • 2 łyżki bułki tartej
  • łyżka soku z cytryny
  • 50 g sera feta
  • szklanka jogurtu naturalnego
  • sól
  • pieprz cayenne
  • kminek
  • oliwa z oliwek

Umytą cukinię ścieramy na tarce i osączamy z nadmiaru soku. Natkę pietruszki płuczemy, osuszamy i siekamy. Obrany czosnek przepuszczamy przez praskę. 

Ciecierzycę osączamy z zalewy. Przekładamy do malaksera, dodajemy pietruszkę, czosnek, sok z cytryny, dwie łyżki wody i miksujemy na purée. Dodajemy jaja, cukinię, bułkę tartą, pieprz cayenne, kminek, sól i mieszamy. Odstawiamy na 15 minut.

Fetę kruszymy na drobne kawałki, dodajemy do jogurtu, doprawiamy pieprzem cayenne, solą i mieszamy. Dip wstawiamy do lodówki. 

Z masy cukiniowej z ciecierzycą formujemy osiem owalnych kotletów. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i smażymy kotlety z obu stron przez pięć minut, aż będą miały jasnozłoty kolor. Przekładamy na papierowe ręczniki, by osączyć z tłuszczu. Podajemy z dipem po dwa kotlety na porcję.

Zobacz także:

Reklama


Rewia
Dowiedz się więcej na temat: cieciorka | ser | Styl.pl
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy