Reklama

Krem cebulowy na białym winie z serową grzanką

Wykwintne danie, które zrobi wrażenie na gościach? Polecamy przepis na krem cebulowy!

Składniki

  • 8 dużych cebul
  • 2 ziemniaki
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 100 ml białego wytrawnego wina
  • 100 ml śmietanki 30 proc.
  • 1 l bulionu warzywnego
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki oleju

Sposób przygotowania:

1. Warzywa obierz. Ziemniaki i cebule pokrój w kostkę. Czosnek posiekaj. Do garnka włóż ziemniaki, zalej wodą, posól i gotuj do miękkości. 

2. W drugim, większym garnku rozgrzej olej. Włóż cebulę. Smaż ok. 20 minut, od czasu do czasu zamieszaj. Dołóż czosnek i krótko podsmaż. Wlej wino. Kiedy prawie całkowicie odparuje, wlej bulion i gotuj 12-15 minut. Dodaj ugotowane ziemniaki. Zupę zblenduj na gładki krem. Wymieszaj ze śmietanką. Dopraw solą, pieprzem i gałką. Zagotuj. 

3. Krem podawaj z pokruszonym serem bursztyn lub serowymi grzankami (kromki bagietki posmaruj masłem wymieszanym ze zmiażdżonym ząbkiem czosnku i zapiecz na chrupko w 180°C). 

Reklama

Zobacz także:

Życie na gorąco
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy