Reklama

Krem z cukinii z serem pleśniowym

Ser podkreśla delikatny smak cukinii.

Składniki

  • 2 duże cukinie
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • bulion drobiowy lub warzywny
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • pół łyżeczki posiekanego rozmarynu
  • 10 dag sera pleśniowego
  • sól i kolorowy, świeżo zmielony pieprz
  • mały kubek śmietany
  • ewentualnie pestki dyni lub kilka posiekanych orzechów

1. Cukinię umyj i pokrój na niewielkie kawałki.
2. Cebulę posiekaj i podsmaż na oliwie. Po chwili dodaj czosnek, uważając, by się nie przypalił. 
3. Dorzuć cukinię oraz rozmaryn. Wszystko podsmaż przez dwie minuty, ciągle mieszając. 
4. Wlej trochę gorącego bulionu i gotuj pod przykryciem na niewielkim ogniu około 10 minut, aż cukinia będzie miękka. Dopraw do smaku szczyptą soli. 
5. Ostudź zupę oraz dokładnie zmiksuj.  
6. Pokrój ser w kostkę, a pestki dyni lub orzechy upraż na patelni. 
7. Jeżeli zupa będzie za gęsta, dolej trochę bulionu. Podgrzej, aby znów była gorąca. 8. Rozlej krem do talerzy, dodaj ser pleśniowy i łyżkę śmietany. Oprósz pieprzem, posyp orzechami lub pestkami.

Zobacz także:

Reklama
Tele Tydzień
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy