Reklama

Kruche babeczki z mięsem

Wytrawne muffinki, świetne jako przekąska. Do mięsa możesz dodać drobno pokrojone i przesmażone pieczarki.

Składniki na ciasto

  • 500 g mąki pszennej
  • 250 g zimnego masła lub margaryny
  • 1 żółtko
  • 125 ml zimnej wody
  • duża szczypta soli

Składniki ponadto

  • 500 g mięsa mielonego
  • 1 czerwona cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 100 g boczku
  • ½ pęczka posiekanej natki pietruszki
  • 1 jajko
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

1. Na stolnicę lub blat przesiej mąkę. Wsyp sól, wymieszaj. Dodaj pokrojony na małe kawałki tłuszcz, posiekaj nożem. Dodaj żółtko oraz wodę. Zagnieć jednolite ciasto. Uformuj z niego kulę, owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na ok. 60 minut. 

2. Boczek pokrój w kostkę. Cebulę drobno posiekaj. Do miski włóż mięso. Dodaj cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, boczek oraz natkę pietruszki. Dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.

3. Ciasto rozwałkuj. Wytnij z niego po 12 dużych i mniejszych kółek. Formę do muffinek posmaruj olejem i oprósz bułką tartą. Dno i boki wyłóż większymi kółkami (nadmiar ciasta odetnij). Włóż mięso. Wierzchy przykryj mniejszymi kółkami mocno je dociskając. Posmaruj rozmąconym jajkiem. Piecz ok. 30 min w temp. 200°C. Podawaj na ciepło lub zimno, np. z barszczem czerwonym.

Reklama

Zobacz także:


Świat & Ludzie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy