Reklama

Kruche ciasto z jabłkami

Składniki na ciasto

  • 220 g mąki pszennej
  • 110 g zimnego masła lub margaryny
  • 100 g cukru pudru
  • 3 żółtka
  • 1 łyżka śmietany 18 proc.
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na kruszonkę

  • 80 g masła
  • 100 g mąki
  • 120 g cukru
  • 1 małe opakowanie cukru wanilinowego

Składniki dodatkowe

  • 1,5 kg małych kwaskowych jabłek
  • sok z ½ cytryny
  • 1-2 łyżki cukru
  • 2-3 łyżki bułki tartej

Przygotowanie:

Na stolnicę lub blat przesiej mąkę. Wsyp cukier puder oraz proszek do pieczenia, wymieszaj. Dodaj pokrojony na małe kawałki tłuszcz, żółtka oraz śmietanę. Szybko zagnieć jednolite ciasto. Uformuj z niego kulę, owiń folią spożywczą. Włóż do lodówki na ok. 30 min.

Jabłka obierz, przekrój na pół, usuń gniazda nasienne. Na wypukłej części każdej z połówek ostrym nożem zrób równoległe nacięcia. Jabłka skrop sokiem z cytryny i posyp cukrem. Przygotuj kruszonkę. Przesianą mąkę wymieszaj z oboma cukrami. Dodaj tłuszcz, rozetrzyj palcami.

Reklama

Schłodzonym ciastem wylep dno formy. Posyp bułką tartą. Rozłóż jabłka (wypukłą częścią do góry) i posyp kruszonką. Piecz ok. 60 min w temp. 180°C. Wystudź w uchylonym piekarniku.

Zobacz także:

Świat & Ludzie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy