Reklama

Kruche ślimaczki jeżynowe

Idealny deser na niedzielne popołudnie.

Składniki

  • 200 g konfitury jeżynowej lub dżemu
  • 80 g cukru
  • 350 g mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150 g masła
  • 3 łyżki śmietany
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego

1. Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę, dodajemy śmietanę, ekstrakt waniliowy, mieszamy. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i łączymy z masą maślaną przy pomocy noża, na koniec krótko wyrabiamy rękami. 

2. Ciasto podsypujemy mąką i rozwałkowujemy na prostokąt o bokach 20x30 centymetrów. Na wierzch wykładamy konfiturę jeżynową i rozsmarowujemy. Zwijamy w roladę, zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na dwie godziny. 

3. Schłodzoną roladę kroimy w cienkie plastry. Blachy wykładamy papierem do pieczenia. Na każdej układamy ślimaczki, zostawiając odstępy pomiędzy ciastkami. Pieczemy 14–16 minut w 180ºC uważając, by ciasteczka za bardzo się nie spiekły, gdyż będą suche i łamliwe. Ślimaczki studzimy na kratce, przekładamy na talerz i podajemy. 

Reklama

Zobacz także:

Rewia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy