Reklama

Księga smaków: Omlet

Eksperci twierdzą, że talent kucharski mierzy się omletem. Niech to cię nie zniechęci. Twój omlet nie musi być perfekcyjny, ważne, aby był smaczny.

Jak świat długi i szeroki każdy kraj i każda rodzina ma swój własny, sprawdzony sposób na omlet. Choć najczęściej jego bazą są energicznie ubite jajka.

Klasyczny omlet francuski serwujemy złożony na pół. Jeżeli chcesz wzbogacić go ziołami, dodaj je do masy jajecznej, zanim wylejesz ją na patelnię. Miłośnicy sera, pamiętajcie, że startym serem posypujemy omlet, jak tylko zacznie się ścinać. A gdy chcesz do omletu dodać inne składniki, rozsyp je równo ma masie jajecznej zaraz po wylaniu jej na patelnię.

Frittatta - po włosku


Ugotowane ziemniaki smażymy na patelni na złoto. Roztrzepane 4 jajka mieszamy z posiekaną dymką, zblanszowaną cukinią, pokruszonym serem kozim. Masę wylewamy na patelnię i mieszamy tak, aby ziemniaki równo rozłożyły się w omlecie.

Reklama

A może po żydowsku?


4 placki macy pokrusz i zalej ciepłą wodą. Gdy nasiąknie, odcedź i odciśnij. Do otrzymanej masy możesz dodać ulubione zioła, posiekaną cebulę lub czosnek. 4 jajka wymieszaj z masą z macy i wylej na patelnię. Smaż omlet na małym ogniu, aż spód się zetnie. Pokrój na kawałki i jedz.

Jak smażyć omlet?

Jajka ubij, posól i popieprz. Na patelni roztop masło tak, aby pokryło całą jej powierzchnię. Na gorące masło wlej jajka i smaż poruszając patelnią i podważając omlet, tak aby na dno cały czas spływała masa jajeczna. Pomagając sobie łopatką, złóż omlet na pół, pod spodem umieść jeszcze odrobinę masła i smaż chwilę. Gotowy omlet powinien być rumiany.


Na Żywo
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy