Reklama

Kuchnia kraju kwitnącej wiśni

Od pewnego czasu na półkach polskich sklepów pojawiają się produkty kulinarne pochodzące z krajów dalekiego wschodu. Bogactwo orientalnych sosów i marynat oferowanych przez delikatesy pozwala nam puścić wodzę fantazji i improwizować w kuchni tworząc swoje ulubione połączenia smakowe. Zapracowani doceniają dania azjatyckie ze względu na krótki czas ich przygotowania, a także różnorodność przypraw pozwalającą na przełamanie monotonii codzienności.

Pochodzący z Japonii sos Teriyaki Kikkoman znajduje zastosowanie nie tylko podczas przygotowania potraw rodem z kraju kwitnącej wiśni, ale również może być ciekawym uzupełnieniem dań kuchni polskiej.

Teriyaki to japońska technika kulinarna, zaliczana do kategorii potraw yakimono polegająca na pieczeniu lub grillowaniu mięsa i ryb w specjalnej marynacie zwanej tare. W samej Japonii ze względu na fakt, iż jest to kraj wyspiarski przyrządzane w ten sposób są głównie różne rodzaje ryb, zaś na Zachodzie sosy Teriyaki służą do marynowania mięsa.

Reklama

Nazwa teriyaki pochodzi od czasownika teru (błyszczeć), gdyż marynata, którą smarowane jest mięso przed i w trakcie pieczenia, na potrawie błyszczy się i mieni ze względu na dużą zawartość cukru. Głównymi składnikami marynaty są sos sojowy, słodkie wino ryżowe mirin oraz cukier albo miód.

Często polecanym zwieńczeniem gorącego dania w marynacie Teriyaki jest oprószenie mięsa czy ryby drobno skrojoną zieloną cebulką, która pozwala wydobyć słodkawy smak sosu. Marynatę można też stosować jako dip i spożywać na zimno, z uprzednio upieczoną rybą czy choćby w kanapkach z indykiem. Tego typu rozwiązania od dawna stosowane są na przyjęciach koktajlowych, pozwalają bowiem na podanie prostych i zarazem eleganckich przekąsek zaskakujących walorami smakowymi.

materiały prasowe
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy