Reklama

Kurczak po diabelsku

Danie inspirowane kuchnią śródziemnomorską.

Składniki na 8 porcji: 3 filety z kurczaka (po ok. 37,5 dag każdy), 6 udek kurczaka, 1 pęczek rozmarynu, 1 pęczek szałwii, 4 ząbki czosnku, 4 suszone papryczki chili, 1 cytryna, 100 ml oliwy, plasterki cytryny do dekoracji

Mięso opłukać, osuszyć, filety przekroić wzdłuż na pół. Zioła opłukać, dobrze osuszyć, posiekać. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę, wymieszać z oliwą i posiekanymi ziołami. Dodać drobno pokrojone papryczki chili. Cytrynę polać wrzątkiem, przekroić na pół. Z jednej części wycisnąć sok, dodać go do marynaty, dobrze wymieszać. Kawałki kurczaka ułożyć w miseczce. Polać przygotowaną marynatą, wymieszać. Odstawić na dwie godziny w chłodne miejsce.

Reklama

Pozostałą połówkę cytryny pokroić w plasterki. Zamarynowane mięso przełożyć do żaroodpornego naczynia. Obłożyć plasterkami cytryny. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200°C. Piec około 60 minut. Przed podaniem udekorować plasterkami cytryny. Serwować np. z bułką ciabatką.

Życie na gorąco
Dowiedz się więcej na temat: kurczak
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy