Reklama

Lasagne z cielęcymi kotlecikami

Aby zapiekanka się nie rozpadała, należy kotlety rozbić na bardzo cienkie plastry. Będzie je łatwiej ułożyć na kostkach dyni.

Składniki

  • 8 kotletów cielęcych
  • 80 dag dyni hokkaido
  • 10 dag boczku
  • 2 kromki chleba
  • 10 dag żółtego sera
  • 3 łyżki masła
  • 3 łyżki mąki
  • po 1 szklance bulionu i mleka
  • 2 łyżki pasty pomidorowej
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 100 ml śmietany 18 proc.
  • sól, pieprz, chili

1. Zasmażyć masło z mąką, dolać bulion i mleko, wymieszać dokładnie, gotować 5 min. Dodać posiekaną natkę, pastę i śmietanę, doprawić.

2. Sos ostudzić, posmarować nim formę do zapiekania. Układać warstwami paski dyni, mięso i sos, powtórzyć 3 razy. Przykryć folią, wstawić do lodówki na 12 godzin. Następnie wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C, piec 60 min. Wyjąć z pieca, na wierzchu ułożyć chleb pokrojony w kostki, pokrojony boczek i starty ser. Zapiekać jeszcze 30 min.

Twoje Imperium
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy