Reklama

Lazania ze szpinakiem

Składniki

  • 8-10 płatów makaronu lazania
  • 800 g świeżego szpinaku
  • 2 średnie cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 5 łyżek masła
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 i ¼ szklanki mleka
  • 100 g startego sera żółtego, np. mozzarelli
  • gałka muszkatołowa
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

Płaty makaronu obgotuj w osolonej wodzie z odrobiną oleju (ok. 5 min). Szpinak dokładnie opłucz (większe listki możesz posiekać). Cebulę drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej 2 łyżki masła. Wrzuć cebulę i mieszając smaż, aż stanie się szklista. Wrzuć szpinak, duś ok. 5 min. Dodaj przeciśnięty czosnek, wymieszaj. Dopraw do smaku gałką muszkatołową, solą oraz pieprzem.

W rondelku roztop 2 łyżki masła. Dodawaj mąkę mieszając trzepaczką. Stopniowo wlej mleko i wciąż mieszając gotuj, aż sos zgęstnieje. Dopraw do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

Reklama

Żaroodporne naczynie posmaruj pozostałym masłem. Dno wyłóż płatami makaronu, rozłóż połowę szpinaku, posmaruj beszamelem i posyp serem. Tak samo przygotuj kolejną warstwę. Przykryj pozostałymi płatami makaronu, posmaruj sosem i posyp pozostałym serem. Piecz ok. 20 min w temperaturze 180°C.

Zobacz także:


Świat & Ludzie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy