Reklama

Leczo warzywne

Składniki na 6 porcji

  • pieprz
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
  • mielona ostra papryka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 kg kiełbasy
  • 2 cebule
  • słodka mielona papryka
  • 2 papryki
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 30 dag pomidorów
  • sól
  • 1 cukinia
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

Wszystkie warzywa opłucz i osusz. Pomidory sparz, usuń skórkę i pokrój w kostkę. Paprykom odkrój szypułki oraz gniazda nasienne i również pokrój w sporą kostkę. Cebule obierz z łupin i posiekaj, czosnek po zdjęciu łupinek przeciśnij przez praskę. Wędlinę pokrój w półplasterki.

Na patelni rozgrzej olej i zeszklij na nim szybko cebulę oraz czosnek. Po ok. 1 minucie dorzuć na patelnię wędlinę i usmaż na złoty kolor. Zawartość patelni przełóż do dużego garnka. Następnie dodaj podsmażone na oleju pomidory oraz paprykę i duś 15 min. Możesz dodać kilka łyżek kostki bulionowej mięsnej rozpuszczonej w szklance wody.

Reklama

Po tym czasie dodaj zioła prowansalskie, dopraw solą (jeśli dodawałaś rozpuszczoną kostkę bulionową mięsną - nie dodawaj już soli), pieprzem oraz ostrą i słodką papryką.

Leczo duś jeszcze 5 minut. Pod koniec dodaj pokrojoną ze skórką cukinię i koncentrat pomidorowy. Możesz jeszcze doprawić zasmażką z łyżki masła i mąki, ale nie jest to konieczne.

Zobacz także:

Świat & Ludzie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy