Lekki obiadek pełen słodyczy
Owocowa zupa i zapiekany ryż to niskokaloryczna alternatywa dla spragnionych słodyczy łasuchów.
Składniki na 6 porcji: 1/2 kg jabłek, marchewka, 2 ziemniaki, mały por, 2 łyżki masła, 1/2 l soku jabłkowego, 1/2 szklanki śmietanki 30 proc., sok z połowy cytryny, łyżka cukru, sól, pieprz, kilka lasek cynamonu
Przygotowanie:
1. Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne, pokrój na mniejsze części i skrop sokiem świeżo wyciśniętym z cytryny. Odstaw w chłodne miejsce.
2. Marchewkę i ziemniaki umyj, obierz i pokrój: ziemniaki - w kostkę, marchewkę - w talarki. Pora oczyść, umyj pod bieżącą wodą i pokrój na 2-3 mniejsze części.
3. Na rozgrzanym maśle w garnku przesmaż marchewkę, ziemniaki i pora. Po 5-10 minutach dodaj jabłka, chwilę smaż razem. Następnie zalej wszystko sokiem jabłkowym i litrem wody, dopraw cukrem, solą, szczyptą pieprzu oraz drobno pokruszonym cynamonem. Gotuj wszystko na małym ogniu do miękkości. Po ugotowaniu wyjmij pora, pozostałe składniki zmiksuj w zupie blenderem lub przetrzyj przez sito i zabiel śmietanką.
4. Gotową zupę podawaj udekorowaną laską cynamonu i pokrojonym jabłkiem.
Przygotowanie (bez czasu oczekiwania): 40 minut
Porcja: 290 kilokalorii
Składniki na 4 porcje: 15 dag ryżu, 1/2 l mleka, 10 dag rodzynek, 3 jajka, 2 małe jabłka, 4 łyżeczki porzeczek lub żurawin (może to być niskosłodzony dżem lub konfitura z całymi owocami), 10 dag cukru, 10 dag masła, 1/2 torebki cukru wanilinowego, szczypta soli
Przygotowanie:
1. Ryż gotuj krótko w lekko osolonym mleku. 10 min przed końcem gotowania zalecanego przez producenta ryż wyjmij, opłucz na sicie zimną wodą i odstaw do osączenia.
2. Rodzynki zalej niewielką ilością ciepłej wody lub słodkim likierem - pod warunkiem jednak, że zapiekanego ryżu nie będą jadły później dzieci.
3. Jajka umyj, osusz i rozbij, oddzielając żółtka od białek. Białka wstaw do lodówki, a żółtka utrzyj z masłem i obydwoma rodzajami cukru na puch. Tak powstały krem połącz delikatnie z ostudzonym i osączonym ryżem oraz miękkimi rodzynkami.
4. Białka ubij na sztywną pianę, połącz delikatnie z masą ryżową. Szklaną żaroodporną formę nasmaruj tłuszczem i przełóż do niej masę ryżową.
5. Jabłka umyj, ale nie obieraj ze skórki. Przekrój je na pół, wydrąż gniazda nasienne, a do powstałych zagłębień włóż dżem lub konfiturę. Następnie połówki jabłek układaj na masie ryżowej farszem do góry.
6. Naczynie wstaw do nagrzanego piekarnika. Zapiekaj 45 min w temperaturze 200° C. Przed końcem zapiekania usuń pokrywę z naczynia, jeśli chcesz, by zapiekanka miała chrupiący wierzch.
Przygotowanie: 75 minut
Porcja: 190 kilokalorii
Składniki na 5 porcji: 1/2 kg moreli, 1 litr mleka 2 proc. tłuszczu, 2-3 łyżki płynnego miodu, 1/2 opakowania drobnego makaronu, łyżka rodzynek sułtańskich, 2 łyżki soku świeżo wyciśniętego z pomarańczy, mandarynki albo cytryny, śmietanka kremówka do dekoracji, łyżka likieru pomarańczowego
Przygotowanie:
1. Makaron ugotuj w lekko osolonym wrzątku. Aby po ugotowaniu makaron się nie sklejał, możesz dodać do wrzącej wody łyżkę oleju.
2. Morele starannie umyj, obierz ze skórki. Każdy owoc przekrój na pół i usuń pestki. Następnie przełóż morele do garnka, zalej szklanką wrzątku i gotuj na niewielkim ogniu ok. 10 min licząc od chwili, gdy woda z owocami zacznie wrzeć. Jeśli po gotowaniu zostanie niewiele płynu, po wystudzeniu zmiksuj blenderem owoce z powstałym syropem. Jeśli morelowego syropu będzie sporo, odlej go, a owoce po przestudzeniu przetrzyj przez sitko lub zmiksuj.
3. Rodzynki zalej odrobiną ciepłej wody wymieszanej z sokiem świeżo wyciśniętym z pomarańczy oraz likierem pomarańczowym (o ile zupy nie będą jadły dzieci) i odstaw. Po 10 minutach osącz rodzynki na sitku.
4. Mleko zagotuj z miodem na wolnym ogniu, często mieszaj, by nie powstał kożuszek. Następnie, zaraz po zagotowaniu, dodaj zmiksowane morele oraz rodzynki i jeszcze raz powoli zagotuj.
5. Zupę podawaj na ciepło z drobnym makaronem. Przed podaniem udekoruj słodką śmietanką.
Przygotowanie: 30 minut
Porcja: 345 kilokalorii
Składniki na 6 porcji: 20 dag kaszy kuskus, 3 czerwone grejpfruty, 2 pomarańcze, po 5 dag rodzynek, fig oraz moreli, 2 łyżki płynnego miodu, łyżka miękkiego masła, szczypta cynamonu i imbiru, 2-3 łyżki płatków migdałowych, szczypta soli l kilka migdałów
Przygotowanie:
1. Figi i rodzynki drobno posiekaj, morele przekrój na pół. Zagotuj w rondelku szklankę wody. Na wrzącą wodę wrzucić imbir, cynamon oraz bakalie. Rondelek zdejmij z ognia, przykryj i odstaw na 10 minut. Po tym czasie osącz bakalie na gęstym sicie.
2. Grejpfruty i pomarańcze sparz, a gdy ostygną, wytrzyj do sucha. Owoce przekrój na pół i ostrożnie wydrąż miąższ. Skórki z grejpfruta zachowaj. Miąższ z pomarańczy i grejpfrutów pokrój w niewielką kostkę (wcześniej koniecznie usuń gorzkie błonki).
3. Kuskus zalej wrzątkiem kierując się wskazówkami producenta zamieszczonymi na opakowaniu. Dodaj też odrobinę soli, miękkie masło oraz migdały. Lekko wszystko przemieszaj i odstaw pod przykryciem na kilka minut. Gdy kasza spęcznieje, zdejmij przykrywkę i jeszcze raz przemieszaj.
4. Gdy kuskus trochę ostygnie, dodaj posiekane i osączone bakalie, płynny miód, pokrojone pomarańcze oraz grejpfruty; wymieszaj. Gotową sałatkę nakładaj do wydrążonych połówek grejpfruta i wstaw do lodówki. Podawaj na zimno posypane cynamonem, imbirem i udekorowane całymi migdałami.
Przygotowanie: 25 minut
Porcja: 345 kilokalorii
Świat i Ludzie 41/2011