Reklama

Lekkie koreczki ze śledziem i buraczkami

Świątecznie.

Składniki

  • 4 matiasy
  • 2 małe cebule
  • olej lniany lub rzepakowy
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • kilka ziarenek pieprzu
  • 3 listki laurowe
  • sól i świeżo zmielony pieprz
  • 4 buraki
  • kilka gałązek koperku
  • 30 ml oliwy z oliwek
  • 15 ml miodu np. lipowego
  • 15 ml octu balsamicznego
  • kilka kromek pełnoziarnistego pieczywa

Śledzie namocz w mleku (przez ok. 2 godziny). Cebulę pokrój w cienkie piórka i posól. Pozostaw na 15 minut, odciśnij i opłucz z soli. Matiasy pokrój w kawałki, każdy oprósz świeżo zmielonym pieprzem i włóż do słoika, przekładając cebulą, listkami laurowymi, zielem i ziarenkami pieprzu. Zalej je olejem i odstaw na dobę do lodówki. Umyte buraki upiecz w folii aluminiowej z solą i pieprzem w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (przez ok. 1,5 godziny) - możesz to zrobić np. dzień wcześniej.

Wystudzone obierz i zetrzyj na tarce. Dodaj drobno pokrojoną cebulkę, dopraw do smaku. Oliwę połącz z miodem i octem, a powstałym sosem polej buraczki. Pieczywo pokrój w małe trójkąty, serca lub kółka (najlepiej foremką). Ułóż na nich warstwę buraczków, następnie kawałek śledzia. Posyp siekanym koperkiem.

Reklama
Show
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy