Reklama

Magdalenki z kokosową nutą

Masz ochotę na małą, słodką przekąskę? Polecamy przepis na chrupiące magdalenki z odrobiną kokosa!

Składniki

  • 70 g mąki
  • 30 g kakao
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 jajka
  • 100 g cukru
  • łyżeczka esencji pomarańczowej
  • łyżka cukru wanilinowego
  • 70 g masła
  • wiórki kokosowe
  • pół tabliczki czekolady

Sposób przygotowania:

1. Mąkę, kakao oraz proszek do pieczenia mieszamy i przesiewamy przez sitko. Jajka, cukier, esencję pomarańczową i cukier wanilinowy miksujemy na puszystą masę. Powoli dodajemy suche składniki, a na końcu wlewamy roztopione i przestudzone masło (2 łyżki zostawiamy do wysmarowania formy). 

2. Masą napełniamy formę do magdalenek lub innych drobnych ciasteczek. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 230°C na 4 minuty, a następnie zmniejszamy temperaturę do 200°C i pieczemy jeszcze 5 minut. Wyjmujemy ciastka z piekarnika i studzimy w foremkach. Zanurzamy z jednej strony w rozpuszczonej czekoladzie i obtaczamy w wiórkach kokosowych. 

Reklama

Zobacz także:

Rewia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy