Reklama

Makaron soba z tofu i warzywami

Jeśli chciałabyś jeść mniej mięsa, ale trudno Ci z niego zrezygnować, spróbuj je zastąpić. Idealnie nadaje się do tego tofu, czyli twarożek sojowy.

Składniki na marynatę

  • 1/2 szklanki oliwy
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki soku z limonki lub cytryny
  • 8 gałązek tymianku

Składniki dodatkowe

  • 200 g twardego tofu
  • 300 g makaronu soba
  • 1 papryczka chili 1 kapusta pak choi
  • garść pieczarek
  • 1/2 brokułu
  • 1 marchew
  • świeża kolendra
  • olej
  • sezam

Sposób przygotowania:

1. Wymieszaj oliwę z sosem sojowym i sokiem z limonki lub cytryny. Dodaj tymianek. Włóż do marynaty pokrojone w kostkę tofu i odstaw na godzinę. Potem podpiecz na patelni grillowej, aż się zarumieni. 

2. Ugotuj makaron (5 min). 

3. Na rozgrzanym oleju podsmaż pokrojoną kapustę pak choi. Dodaj cienko posiekaną marchew i papryczkę, pokrojone pieczarki i brokuły. Gdy warzywa będą usmażone i miękkie, dodaj do nich makaron i tofu. Udekoruj kolendrą i posyp sezamem.

Zobacz także:

Reklama
Tele Tydzień
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy