Reklama

Makaron z brokułami

Szukasz inspiracji na szybki i pełnowartościowy posiłek dla rodziny? Oto przepis na pyszne danie, które nie zajmie ci dużo czasu.

Składniki

  • 1 brokuł
  • makaron np. fettuccine (grube paski, które pasują do każdego rodzaju sosów)
  • świeża bazylia
  • 5 g parmezanu
  • serek wiejski 200 g
  • 2 łyżki konserwowanych kaparów
  • biały pieprz
  • sól

Przygotowanie:

Zagotuj w garnku wodę. Na wrzątek wrzuć makaron. Gotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu (najlepiej al dente).

Pod bieżącą wodą opłucz różyczki brokuła i wrzuć do wrzątku. Gotuj około 5 minut (możesz także ugotować warzywo na parze, wtedy zachowa więcej wartości odżywczych).

Listki bazylii opłucz pod wodą i posiekaj.

Kapary pokrój na kawałeczki.

Zarówno bazylię, jak i kapary wymieszaj na gładką masę z serkiem wiejskim. Na koniec dodaj zmielony biały pieprz oraz odrobinę soli (do smaku).

Reklama

Do miski wrzuć ugotowany makaron, brokuł i masę z sera z bazylią oraz kaparami. Delikatnie wymieszaj.

Do miseczek nałóż porcje makaronu.

Na koniec dodaj do dania parmezan. Warto zainwestować i kupić prawdziwy parmezan włoski, wtedy posiłek nabierze wyrafinowanego smaku.

Zobacz także:



Tele Tydzień
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy