Reklama

Makaron z kiełbasą i pomidorami

Potrawę można jeszcze zapiec w piekarniku nagrzanym do 220°C na 10 min. Lepszy jednak byłby wtedy makaron kolanka.

Składniki

  • 20 dag kiełbasy
  • 50 dag makaronu spaghetti
  • 1 puszka pomidorów
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżka masła
  • 1 szklanka bulionu
  • 1 łyżki oleju
  • 10 dag tartego żółtego sera
  • sól, pieprz, bazylia, szczypta cukru

1. Kiełbasę pokroić na plasterki. Smażyć na oleju przez cztery minuty. 

2. W rondlu rozpuścić masło, zasmażyć na nim mąkę. Ciągle mieszając, wlać bulion, doprowadzić do wrzenia, gotować pięć minut. Dodać pomidory i koncentrat, doprawić, połączyć z kiełbaskami, zagotować. 

3. Makaron ugotować w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Polać sosem z kiełbasą, posypać tartym serem.

Zobacz także:

Twoje Imperium
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy