Reklama

Makaron z zielonym pesto i mozzarellą

Masz ochotę na prostą w przygotowaniu, aromatyczną kolację? A co powiesz na makaron z domowym pesto? Nie pożałujesz!

Składniki

  • 500 g makaronu, np. typu pióra
  • 250 g sera mozzarella
  • 1/2 szklanki orzechów włoskich plus kilka do dekoracji
  • 1 pęczek świeżej bazylii
  • 1/3 szklanki oliwy
  • 1 ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

1. Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu. Zwróć uwagę na to, aby był al dente. 

2. Umyj bazylię i oberwij listki. Przełóż je do blendera razem z 1/2 szklanki orzechów, obranym ząbkiem czosnku, oliwą i szczyptą soli. Wszystko zmiksuj, aby uzyskać sos pesto. 

3. Mozzarellę zetrzyj na tarce o dużych oczkach. 

4. Gorący makaron odcedź i wymieszaj z pesto. Rozłóż na talerze. Każdą porcję posyp tartą mozzarellą i oprósz pieprzem.

5. Udekoruj potrawę kawałkami uprażonych orzechów.

Reklama

Zobacz także:

Tele Tydzień
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy