Reklama

Makowiec znad Sekwany

Składniki

  • opakowanie gotowego ciasta francuskiego
  • 0,5 kg maku
  • 200 g cukru
  • 3 jajka
  • 200 g masła
  • 3/4 szklanki miodu
  • bakalie (posiekane migdały, orzechy, skórka pomarańczowa)
  • mleko (2 szklanki mleka na szklankę maku)
  • kieliszek rumu

Mak opłucz zimną wodą i dokładnie odsącz. Następnie przełóż go do garnka i zalej ciepłym mlekiem. Odczekaj kwadrans. Naczynie postaw na ogniu i podgrzewaj ok. 25 minut, nie dopuszczając do zagotowania mleka. Potem mak zmiel dwa razy przez maszynkę. Odstaw.

W szerokim rondlu rozpuść masło i miód. Po chwili dodaj posiekane bakalie. Dołóż mak i podgrzewaj, cały czas mieszając.

Rozbij dwa jajka. Żółtka utrzyj z cukrem, białka ubij  na pianę i całość, wraz z kieliszkiem alkoholu, dodaj do schłodzonej masy makowej. Dokładnie wszystko wymieszaj.

Reklama

Płat ciasta francuskiego rozwiń na blacie, lekko rozwałkuj  i równomiernie rozsmaruj na nim masę makową. Następnie zwiń ciasno w roladę i przełóż do keksówki - natłuszczonej i wyłożonej papierem do pieczenia.

Wierzch makowca posmaruj rozkłóconym jajkiem. Wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz ok. 45 minut w temperaturze 200ºC. Potem ciasto wystudź  i pokrój na kawałki.

Najgorszy rodzaj tłuszczu. Sprawdź, jakich produktów unikać


Na Żywo
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy