Reklama

Miodowa golonka

Składniki

  • mała golonka wieprzowa
  • sól
  • cebula
  • po 6 ziarenek czarnego pieprzu i ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 4 ząbki czosnku
  • łyżka przyprawy do grilla
  • szklanka piwa i bulionu
  • 2 łyżki miodu

Przygotowanie:

Golonkę umyj i włóż do garnka z wodą. Dodaj obraną, przekrojoną cebulę, sól, pieprz, ziele angielskie i liście laurowe. Ugotuj na miękko na wolnym ogniu. Wyjmij golonki z garnka i odłóż do schłodzenia.

Skórę na golonce posmaruj przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz przyprawą do grilla. Włóż do brytfanny, podlej piwem, małą ilością bulionu i piecz w piekarniku w temperaturze 180°C. Systematycznie polewaj wypieczonym sosem.

Kiedy na mięsie zacznie tworzyć się chrupiąca skórka, posmaruj golonkę miodem (można delikatnie posypać sezamem). Polewając od czasu do czasu, dopiecz mięso do przyrumienienia.

Reklama

***

#POMAGAMINTERIA

Na Farmie Życia w Więckowicach mieszka 10 osób z autyzmem. Żadna z nich nie jest samodzielna, wymagają wsparcia w codziennych czynnościach życiowych. Jeśli Farma nie przetrwa, alternatywą dla jej mieszkańców pozostaje szpital psychiatryczny, koniec czułej opieki, przywiązani pasami do łóżka stracą poczucie bezpieczeństwa, stracą swój dom. Możesz im pomóc! Sprawdź szczegóły >>

W ramach akcji naszego portalu #POMAGAMINTERIA łączymy tych, którzy potrzebują pomocy z tymi, którzy mogą jej udzielić. Znasz inicjatywę, która potrzebuje wsparcia? Masz możliwość pomagać, a nie wiesz komu? Wejdź na pomagam.interia.pl i wprawiaj z nami dobro w ruch!


Zobacz także:

Na Żywo
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy