Reklama

Na słodko czy na ostro?

​Smaku tych truskawek, które mamy teraz, nic nie przebije. Są najsmaczniejsze - wygrzane w słońcu, soczyste, słodkie, aromatyczne, rozpływające się w ustach. A to dlatego, że teraz kupujemy nasze, krajowe truskawki, prosto z krzaczka.

Powinniśmy delektować się nimi bez ograniczeń, bo za chwilę znów w sklepach będą jedynie ich importowane "kuzynki". A to już zupełnie inna bajka... Truskawka jest królową deserów. Od tych w najprostszej wersji - polanych zwykłą lub bitą śmietaną i odrobiną gorzkiej czekolady - przez różne musy, galaretki, sorbety, ciasta, naleśniki, koktajle, aż po tarty czy torty. Z truskawkami przygotujemy też dania obiadowe na słodko, np. pyszne knedle, pierogi czy zapiekankę bazującą na ryżu lub kaszy jaglanej. W przetworach truskawki lubią towarzystwo rabarbaru i agrestu.

Reklama

Słodkich wariacji z truskawkami w roli głównej jest niezliczona ilość. Ale możemy również stworzyć z nimi sporo wytrawnych dań. Są idealnym składnikiem sałatek. Najprostszy wariant - dodajmy pokrojone połówki do sałaty ze śmietaną (jogurtem) i rzodkiewką. Truskawki dobrze współgrają z gotowanym czy marynowanym burakiem, szparagami oraz ze świeżym ogórkiem. Urozmaicą też klasyczną mizerię. Świetnie komponują się z sałatą lodową, rukolą, liśćmi szpinaku oraz roszponką. W sałatkach wykwintnie smakują w towarzystwie ostrych serów - pleśniowego, fety i koziego. Ale warto łączyć je też z serami mlecznymi, jak mozzarella, ricotta czy mascarpone. Sałatki czy inne pikantne dania truskawkowe najlepiej doprawiać octem balsamicznym czy winegretem z odrobiną miodu. Można posypać prażonymi orzechami, pestkami dyni czy słonecznika. Truskawki możemy też grillować. 

Na ruszt można wrzucić truskawkowe szaszłyki (na minutę), ale lepiej przygotować połówki owoców na grillowej patelni (ok. 2 minuty). Marynatę zrobimy, np. z octu balsamicznego, miodu i ekstraktu wanilii. Grillowane owoce pasują do sałatki, deseru oraz ryby czy mięsa. Świetne są zwłaszcza z łososiem, drobiem, cielęciną, polędwicą wieprzową czy wątróbkami. Do mięsa sprawdzi się też prosty sos na bazie truskawek i octu balsamicznego. Warto eksperymentować z przyprawami. Truskawki lubią świeże zioła - miętę, bazylię, melisę, pietruszkę, tymianek, kolendrę oraz...papryczkę chili, pieprz (świeżo mielony) i imbir. Możemy je np. usmażyć w sosie z soku z limonki, octu balsamicznego z dodatkiem cukru i świeżo mielonego kolorowego pieprzu.

23/2016 Świat i Ludzie

Świat & Ludzie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy