Reklama

Nadziewane cannelloni (cannelloni ripieni)

Oryginalny włoski przepis na makaron cannelloni.

Składniki na cannelloni:

  • 300 g mąki
  • 3 duże jajka

Składniki na nadzienie:

  • 350 g mielonego mięsa
  • 2 średniej wielkości jajka
  • 60 g kiełbasy, pokrojonej w kostkę
  • 50 g szynki, pokrojonej w kostkę
  • 50 g sera scamorza, pokrojonego w kostkę
  • 2 łyżki tartego sera pecorino
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 garść posiekanej pietruszki
  • 1 ząbek czosnku, posiekany
  • szczypta soli

Składniki na sos pomidorowy:

  • 400 ml przecieru pomidorowego
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 2 łyżki oliwy
  • szczypta soli

Składniki na dekorację:

  • świeże liście bazylii
  • 50 g sera pecorino

Przygotowanie:

1. Cannelloni: połącz składniki i zagniataj ciasto aż stanie się gładkie i elastyczne. Odstaw na godzinę. Rozwałkuj ciasto na makaron na oprószonym mąką blacie. Wytnij z ciasta prostokąty o wymiarach 15 cm x 10 cm.

2. Nadzienie: wymieszaj mielone mięso, jajka, siekaną pietruszkę i czosnek, ser pecorino, bułkę tartą i szczyptę soli. Podsmaż na brązowo na patelni na oliwie i odstaw na bok. Kiedy nadzienie ostygnie, dodaj pociętą w kostkę kiełbasę i wędzony ser scamorza.

3. W tym samym czasie przygotuj sos pomidorowy. Posiekaj warzywa, podsmaż na brązowo na patelni na oliwie. Dodaj przecier pomidorowy, szczyptę soli i duś na wolnym ogniu przez 10 minut.

Reklama

4. Blanszuj płaty makaronu przez 3-4 minuty w posolonej, gorącej wodzie z dodatkiem oliwy, dzięki której pasta nie będzie się sklejać podczas gotowania. Odsącz z wody i połóż pojedyncze płaty na czystej ściereczce do wyschnięcia. 

5. Dno naczynia żaroodpornego posmaruj dwoma łyżkami sosu pomidorowego.

6. Dodaj do nadzienia kilka łyżek stołowych sosu pomidorowego - dzięki temu łatwiej będzie nadziewać cannelloni.

7. Weź jeden prostokątny kawałek makaronu i nałóż farsz na środek. Zwiń w rulonik i ułóż na dnie naczynia żaroodpornego "zamknięciem" do dołu. Powtarzaj czynność aż całe naczynie do pieczenia będzie pełne. 

8. Pozostałą część sosu pomidorowego przełóż na wierzch ruloników i posyp je tartym serem pecorino.

9. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C przez 20-25 minut. 

10. Wyjmij cannelloni z piekarnika i odstaw na 10 minut do ostygnięcia. Podawaj ciepłe.

Sposób przygotowania tej, a także wielu innych potraw zobaczyć można w serii "Włoska kuchnia jak u babci", emitowanej w każdy poniedziałek o godz. 22.00 i 22.30 na kanale Nat Geo People.

Zobacz także:

 

Styl.pl/materiały prasowe
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy