Reklama

Nadziewane roladki drobiowe

Składniki

  • 500 g piersi z kurczaka
  • 3 gałązki natki pietruszki
  • 100 g twarożku ziołowego
  • sól
  • pieprz
  • 50 boczku w plasterkach
  • 1 cebula
  • 800 g ziemniaków
  • 800 g brokułów
  • 2 łyżki oleju
  • 1-2 łyżki masła
  • 150 g śmietany kremówki
  • 1 łyżka jasnego sosu pieczeniowego (z torebki)
  • kilka kropli soku z cytryny
  • cytryna i natka pietruszki do dekoracji

>>> Zobacz przepis na następnej stronie <<<

1. Piersi kurczaka umyj, osusz, lekko rozbij. Natkę pietruszki opłucz, oderwij listki. Płaty mięsa posmaruj połową twarożku. Oprósz solą i pieprzem. Przykryj plasterkami boczku i posyp listkami natki. Ciasno zroluj. Pospinaj wykałaczkami. 

2. Cebulę i ziemniaki obierz, pokrój na cienkie cząstki. Brokuły podziel na różyczki. Na patelni rozgrzej masło, zrumień na nim roladki. Podlej je wodą i duś pod przykryciem przez 15 minut. 

3. Ziemniaki i cebulę usmaż na rumiano na rozgrzanym oleju. Brokułowe różyczki wrzuć na posolony wrzątek. Gotuj 6-7 minut. Odcedź. Na krótko przed końcem duszenia do roladek dodaj pozostały serek. Wlej śmietanę, wymieszaj i zagotuj. Sos zagęść sosem pieczeniowym i przypraw do smaku pieprzem, solą i sokiem cytrynowym. 

4. Roladki podawaj polane sosem z dodatkiem brokułów oraz ziemniaków z cebulą. Udekoruj cząstkami cytryny i natką.

Zobacz także:

Reklama


Życie na gorąco
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy