Reklama

Nadziewane słodkie ziemniaki

Składniki na 4 porcje

  • 4 równej wielkości bataty
  • 50 dag mielonej wołowiny
  • 2 czerwone cebule
  • 5 dag rodzynek
  • 1 ząbek czosnku
  • 10 dag sera żółtego
  • 1/2 cytryny
  • 1 łyżka miodu
  • 4 łyżki oleju
  • sól, pieprz, świeża bazylia

1. Bataty umyć, gotować ok. 20 minut, odcedzić, przestudzić. Cebulę obrać, pokroić w piórka. Czosnek obrać, posiekać.

2. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić mielone mięso, smażyć 10 min, stale mieszając, żeby nie zbiło się w grudki. Dodać cebulę (część odłożyć do dekoracji) i smażyć jeszcze 5 minuty. Dołożyć czosnek i opłukane rodzynki, dusić 2 min na małym ogniu. Przyprawić sokiem z cytryny, miodem, solą, pieprzem.

3. Bataty przekroić na pół, wydrążyć, miąższ rozgnieść widelcem, dodać do farszu. Nadziać, posypać serem. Zapiekać ok. 10 min w temp. 200°C. Dekorować bazylią i piórkami cebuli.

Reklama
Twoje Imperium
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy