Reklama

O tym musisz pamiętać robiąc sernik na zimno

Truskawki zawsze myję z szypułkami. Ich usunięcie powoduje, że owoce tracą dużo soku, nieładnie wyglądają, a także szybciej się psują.

Aromatyczne

Aby truskawki były bardziej aromatyczne, po umyciu i osuszeniu skrapiam je sokiem z cytryny lub pomarańczy i zostawiam na kilka minut.

Na spód

Jeśli truskawki są jędrne i twarde, przekrawam je na pół i układam na spodzie tortownicy, żeby stworzyły spód sernika na zimno. Wtedy już nie ozdabiam owocami wierzchu ciasta. 

Nie opadnie

Żeby sernik nie opadł podczas pieczenia, zamiast zwykłego cukru dodaję cukier żelujący.

Przechowywanie

Sernik przechowuję w chłodnym miejscu, bo wtedy najlepiej zachowuje swoją zwartą konsystencję. Latem trzymam go w lodówce, gdzie pozostanie świeży nawet przez cztery dni.

Reklama

Mrożenie

Sernik zawijam w folię spożywczą i mrożę. Ważne jednak, by rozmrażać go wolno, w lodówce, a nie w temperaturze pokojowej. Ciasto zachowa wtedy swoją kremową konsystencję

Hanna Szymkiewicz  - doświadczona mistrzyni kulinarn

Rewia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy