Reklama

Obiad u córki

Wcale nie musisz się napracować, by pozytywnie zaskoczyć zaproszonych na obiad rodziców lub teściów.

Zupa-krem z zielonej sałaty

Składniki na 4 porcje: 2 większe mączyste ziemniaki, 40 g masła, 300 g zielonej sałaty, ok. 600 ml wywaru warzywnego, 200 ml śmietany do gotowania, sól, pieprz, 100 g pełnotłustego sera, 4 kromki chleba tostowego, 2-3 łyżki oleju, 80 g ementalera

Przygotowanie:

1. Ziemniaki obrać, pokroić w drobną kostkę. Liście sałaty opłukać, porwać na kawałki. Masło rozpuścić w rondelku, szybko podsmażyć na nim ziemniaki. Podlać je wywarem warzywnym, gotować na wolnym ogniu. Gdy będą miękkie, dodać sałatę. Po 5 minutach zmiksować zupę na gładko, rozrzedzić śmietaną, dodać starty ser, mieszać, aż się rozpuści. Doprawić solą i pieprzem.

Reklama

2. Chleb tostowy pokroić w kosteczkę, zrumienić na oleju. Ementaler pokroić w większą kostkę. Zupę rozlać do miseczek. Podawać z grzankami i ementalerem.

Bakłażan zapiekany

Składniki na 6 porcji: 2 bakłażany, 4 ząbki czosnku, 5 łyżek oliwy z oliwek, 800 g krojonych pomidorów z puszki, garść listków bazylii, pieprz czarny tłuczony, 500 g spaghetti, 200 g mozzarelli, sól, cukier wg uznania

1. Bakłażany pokroić w plastry. Posolić, pozostawić na 15 minut, by puściły sok. Osuszyć papierowym ręcznikiem, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec pod grillem - obracając od czasu do czasu - do zrumienienia.

2. Czosnek drobno posiekać i przyrumienić w rondelku na 2 łyżkach oleju. Dodać pomidory, posiekaną bazylię, pieprz i sól. Dusić 15 minut (można dosłodzić do smaku). Spaghetti ugotować al dente. Odcedzić, wymieszać z sosem i pokrojonym na kawałki serem mozzarella.

3. Formę do zapiekania wysmarować olejem. Dno i boki wyłożyć plastrami bakłażana (część odłożyć). Ułożyć makaron. Przykryć plastrami bakłażana. Skropić olejem. Zapiekać 40 minut w 170°C.

Truskawkowa panna cotta

Składniki na 6 porcji: 250 g kwaśnej śmietany, 1 op. cukru wanilinowego, 40 g drobnego cukru, 8 płatków żelatyny, 150 ml niesłodzonego mleka skondensowanego, 200 ml śmietany kremówki, 200 g truskawek, 50 ml śmietany kremówki (na sos), 150 g czekolady deserowej, cynamon

1. Kwaśną śmietanę wymieszać z cukrem i cukrem wanilinowym. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie do spęcznienia. Ubić kremówkę. Zagotować mleko. Zdjąć z ognia, rozpuścić w nim odciśniętą żelatynę. Dodać kwaśną śmietanę i ubitą kremówkę. Owoce zmiksować, wymieszać z 2/3 masy śmietanowej. Nałożyć do foremek. Dopełnić masą bez truskawek. Wstawić na noc do lodówki.

2. Przygotować sos: zagotować śmietanę w kąpieli wodnej. Dodać posiekaną czekoladę, rozpuścić ją, doprawić cynamonem, wystudzić. Przed podaniem deser panna cotta wyjąć z foremek, udekorować sosem czekoladowym.

Życie na gorąco 31/2011

Życie na gorąco
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy