Reklama

Obiad w 20 minut

By przygotować apetyczny i pyszny posiłek, nie musisz spędzać długich godzin w kuchni. Oto cztery pomysły.

Spaghetti z pomidorami

Składniki na 4-5 porcji: 40 dag makaronu spaghetti, 4-5 dużych pomidorów, 1 średnia cebula, 10 dag wędzonego boczku, 2-3 ząbki czosnku, 20 dag piersi z kurczaka (grillowana lub gotowana), olej do smażenia, 3 łyżki startego sera żółtego (np. parmezan), listki bazylii, 2 łyżeczki marynowanego zielonego pieprzu (w zalewie), sól, pieprz.

Pomidory natnij lekko nożem w kilku miejscach, sparz je wrzątkiem, zdejmij skórkę i pokrój w kostkę. Cebulę obierz z łupin i posiekaj. Boczek pokrój w kostkę. Listki bazylii umyj, osusz i drobno posiekaj lub porwij palcami. Mięso pokrój w kostkę.

Reklama

Na patelni lub w rondelku rozgrzej 1 łyżeczkę oleju. Wrzuć boczek, smaż aż się zrumieni. Następnie dodaj cebulę, mieszając zeszklij. Na koniec wrzuć po-krojone w kostkę pomidory oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Duś na małym ogniu 7-10 min, pod koniec dodając pokrojone mięso. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.

W międzyczasie ugotuj makaron. Gdy będzie gotowy, odcedź go na sitku, ale nie przelewaj go zimną wodą. Włóż do garnka, w którym się gotował, dodaj zawartość patelni oraz posiekane listki bazylii;wymieszaj. Każdą porcję posyp startym serem i zielonym pieprzem.

Omlet z cukinią i mozarellą

Składniki na 1 sztukę: 3 jajka, 3 płaskie łyżki mąki pszennej, 1 łyżka śmietanki kremówki 30 proc., 2-3 plasterki boczku wędzonego, 1/2 średniej cukinii, 1 mała cebula, 6 dag sera mozzarella (w kulce), 1-2 ząbki czosnku, 2 łyżki posiekanego szczypiorku, olej do smażenia, sól, biały pieprz.

Boczek pokrój w niezbyt dużą kostkę. Cukinię zetrzyj wraz ze skórą na tarce na dużych oczkach. Ser mozzarella pokrój w małą kostkę. Cebulę obierz z łupin, drobno posiekaj.

Do miski wbij jajka, energicznie roztrzep trzepaczką lub zmiksuj. Dodaj przesianą mąkę, śmietankę kremówkę, startą cukinię, pokrojony ser mozzarella, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz szczypiorek. Dokładnie wymieszaj, by powstało jednolite ciasto. Dopraw do smaku solą oraz białym pieprzem.

Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju. Wrzuć pokrojony boczek i smaż tak długo, aż się zrumieni. Następnie dodaj posiekaną cebulę, zeszklij, od czasu do czasu mieszając. Na patelnię wlej masę jajeczną i poruszaj patelnią tak, by masa równomiernie się rozlała. Smaż pod przykryciem na niezbyt dużym ogniu, aż masa się zetnie i ser rozpuści. Gdy spód omletu delikatnie się zarumieni, przełóż go na drugą stronę i smaż jeszcze ok. 5 min. Można też omlet przełożyć do żaroodpornego naczynia, włożyć do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C i piec 3-5 minut.

Okoń morski z warzywami

Składniki na 2 sztuki: 2 okonie morskie, 10 pomidorków  koktajlowych, 1/2 cytryny, 1/2 średniego bakłażana, 1 średnia marchewka, olej do smażenia, sól, pieprz.

Marchewkę pokrój w talarki. Bakłażan pokrój w plastry, posyp solą i odstaw na 15 min. Po tym czasie opłucz pod bieżącą wodą i osusz papierowym ręcznikiem. Sprawione ryby starannie umyj pod bieżącą wodą i osusz papierowym ręcznikiem. Natrzyj solą oraz pieprzem od wewnątrz i z zewnątrz. Do ryb włóż po plasterku cytryny.

Żaroodporne naczynie posmaruj olejem. Ułóż w nim ryby. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 200°C. Piecz 10 minut. Każdy plaster bakłażana posmaruj pędzelkiem niewielką ilością oliwy. Obsmaż z obu stron. Do naczynia z rybą włóż pomidorki koktajlowe, plasterki marchewki oraz pod-smażony bakłażan. Piecz jeszcze około 10 minut.

Rada: Potrawę możesz przygotować również z ziemniakami. 4-5 średnich ziemniaków obierz i pokrój w talarki. Przełóż do miski, dodaj po 1/2 strąka czerwonej i żółtej papryki pokrojonych w paski oraz 1/2 czerwonej cebuli pokrojonej w piórka. Dodaj 1 łyżkę oleju, po 1/2 łyżeczki suszonego tymianku, soli oraz pieprz, wymieszaj. Warzywa przełóż do żaroodpornego naczynia posmarowanego olejem. Piecz 15 minut w temperaturze 200°C. Później na ziemniakach ułóż ryby i piecz jeszcze 20 minut.

Tortilla z kurczakiem

Składniki na 4 sztuki: 4 pszenne tortille, 35 dag piersi z kurczaka, 1 szklanka ugotowanego ryżu długoziarnistego, 1 mała pa-ryczka chili, 1/2 strąka papryki czerwonej, 1/2 strąka papryki żółtej lub pomarańczowej, 2 łyżeczki przyprawy meksykańskiej, 1-2 ząbki czosnku, 2 łyżki oleju (np. rzepakowego), 2 średnie pomidory, 1 mała cebula, po 1 łyżce posiekanego szczypiorku i bazylii, sól, pieprz.

Umyte mięso pokrój w paski.Oprósz solą, pieprzem oraz przyprawą meksykańską.Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, wymieszaj. Papryki pokrój w kostkę. Papryczkę chili drobno posiekaj (jeśli nie chcesz żeby potrawa była bardzo ostra, usuń z niej pestki).

Sparzone pomidory obierz ze skórki, usuń pestki i podkrój w drobną kostkę. Dodaj posiekaną cebulę, szczypiorek oraz bazylię, dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.

Na patelnię wlej olej. Gdy będzie bardzo gorący, wrzuć kurczaka. Smaż 5-7 minut. Dodaj pokrojone papryki; mieszając, smaż jeszcze ok. 5 min. Do miski włóż ugotowany ryż, dodaj mięso wraz z warzywami, wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem. Na suchej patelni podgrzej tortille (po kilka minut z każdej strony, aby lekko zmiękły). Na każdym placku rozłóż przygotowany farsz. Zwiń jak krokiety, podawaj z pomidorową salsą.


Świat & Ludzie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy