Reklama

Ogniste ziemniaki z pikantnym sosem, czyli "patatas bravas"

Danie dla wielbicieli pikantnych smaków. Proste w przygotowaniu, sycące i rozgrzewające.

Składniki

  • 700 g ugotowanych ziemniaków, pokrojonych w ćwiartki
  • 4 łyżki oliwy
  • łyżka masła
  • czerwona cebula pokrojona w kostkę
  • gałązka posiekanego rozmarynu
  • ząbek pokrojonego czosnku
  • łyżka wędzonej papryki
  • łyżka słodkiej papryki
  • łyżeczka płatków chili
  • łyżka mąki pszennej
  • szklanka bulionu z kurczaka
  • 100 g sera cheddar
  • kolendra

Sposób przygotowania:

 Na patelni rozgrzewamy oliwę z masłem. Smażymy ziemniaki, cebulę oraz czosnek. Wsypujemy suszone przyprawy i posiekany rozmaryn. Całość dokładnie mieszamy. Dodajemy mąkę i gorący bulion. Smażymy jeszcze 4 minuty. Przekładamy na talerz. Gorące ziemniaki posypujemy tartym cheddarem oraz kolendrą. 

Polsat
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy