Reklama

Ostry gulasz z papryką

Gulasz będzie jeszcze lepszy, jeśli mięso po pokrojeniu w grubą kostkę posypiesz świeżo zmielonym pieprzem i przed smażeniem włożysz do lodówki na 30 minut.

Składniki

  • 75 dag wołowego mięsa na gulasz
  • po 25 dag czerwonej, zielonej i żółtej papryki
  • 25 dag cebuli
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 litr bulionu
  • 3 łyżki mąki
  • 2 łyżki śmietany 18 proc.
  • 1/2 szklanki wina (czerwone wytrawne)
  • 4 łyżki oleju
  • 2-3 liście laurowe
  • sól, pieprz, ostra papryka

1. Na rozgrzanym oleju w dużym rondlu obsmażyć pokrojone w dużą kostkę, oprószone mąką mięso, przełożyć do miski. Następnie zrumienić pokrojoną w ósemki cebulę. Dołożyć mięso, koncentrat i liście laurowe. Wlać bulion, doprawić, gotować na małym ogniu ok. 120 min.

2. Paprykę umyć, oczyścić, pokroić w kostkę. Dodać do gulaszu na 15 minut przed końcem gotowania. Gdy mięso będzie miękkie, gulasz zaprawić resztą mąki ze śmietaną i winem. Gotować jeszcze kilka minut, doprawić, aby  był pikantny.



Twoje Imperium
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy