Reklama

Owsianka z brzoskwiniami i orzechami

Orzechy jedz nie tylko jako smaczną przekąskę, ale też dodawaj do różnych potraw – mięs, sałatek i deserów. Orzechy są bogate w zdrowe kwasy tłuszczowe, które niwelują zmęczenie i stres.

Składniki

  • 150 g płatków owsianych
  • 500 ml mleka
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • 4 połówki brzoskwiń z puszki
  • 1/2 szklanki drobno posiekanych orzechów
  • po szczypcie kardamonu i cynamonu
  • 2 łyżki jasnego cukru trzcinowego
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka masła

Sposób przygotowania:

1. Wlej mleko do rondelka i wsyp płatki owsiane. Dodaj sól i gotuj na małym ogniu przez około 20 minut, od czasu do czasu mieszając. Gdy owsianka zgęstnieje, dodaj masło, syrop klonowy, trochę cynamonu i kardamonu. Wszystko wymieszaj, zdejmij z ognia i przykryj. 

2. Na suchą patelnię wysyp cukier trzcinowy. Podgrzewaj, aż się rozpuści i skarmelizuje. Dodaj do niego pokruszone orzechy i wymieszaj. 

3. Do czterech miseczek nałóż porcję owsianki. Na każdej z nich ułóż połówkę brzoskwini. We wgłębienie owocu włóż porcję skarmelizowanych orzechów. Na koniec posyp owsiankę resztką cynamonu i kardamonu.

Reklama

Zobacz także:

Tele Tydzień
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy