Reklama

Palak paneer, czyli ser w sosie szpinakowym

Powiew orientu w twojej kuchni? Wypróbuj przepis na indyjską potrawę pełną aromatycznych przypraw.

Składniki

  • 1,5 litra mleka 3,2% (nie UHT)
  • sok z połowy cytryny
  • 300 g rozdrobnionego szpinaku
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • cebula
  • zielona papryczka chili
  • pomidor
  • 1-2 cm świeżego imbiru
  • po pół łyżeczki: chili, ziaren kolendry, kurkumy, kminu rzymskiego i soli
  • mały kubek śmietany 18%

Sposób przygotowania:

1. Mleko doprowadzamy do wrzenia i mieszając dolewamy sok z cytryny. Gdy mleko się zetnie, przelewamy na sitko wyłożone gazą. Robimy tobołek, przyciskamy talerzem i butelką wody. Odstawiamy na min. 2 godziny. 

2. Cebulę siekamy i szklimy na maśle. Blendujemy z pomidorem (bez skórki), czosnkiem, chili i imbirem. 

3. Ser kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle. Na drugiej dużej patelni podsmażamy pomidorowy sos, dodajemy przyprawy i czekamy, aż olej zacznie się oddzielać. Dodajemy szpinak i dusimy, mieszając, aż danie zacznie bulgotać. Dodajemy śmietanę, mieszamy i gotujemy 10 minut, po czym wrzucamy ser i dusimy jeszcze 5 minut.

Reklama

Zobacz także:

Rewia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy