Reklama

Paluszki cynamonowe

Propozycja podania: te drożdżówki nie potrzebują instrukcji ;)

Czas przyrządzenia: 15 min + 1,5 godz. + czas pieczenia - 25 min
Składniki dla: 10 szt.

Składniki na ciasto

  • 120 g mleka
  • 10 g świeżych drożdży
  • 30 g brązowego cukru
  • szczypta soli
  • 220 g mąki pszennej
  • typ 480
  • 30 g miękkiego masła

Składniki dodatkowe

  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka brązowego
  • cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu

Przygotowanie:

Przygotuj średnią miskę, rondelek, wałek i  blachę (wyłóż ją papierem do pieczenia). Mleko podgrzej do temperatury ciała, rozpuść w nim drożdże i szczyptę cukru, odstaw na 10 minut. Mąkę przesiej do średniej miski, dodaj rozpuszczone drożdże, cukier i sól, zamieszaj, na koniec dodaj masło.

Wyrabiaj ciasto na blacie do uzyskania gładkiej, jednolitej konsystencji (ok. 7 min). Umieść ciasto w misce, przykryj ścierką i zostaw do wyrośnięcia na 1,5 godziny.

W rondelku rozpuść masło z cukrem i cynamonem (cukier nie rozpuści się do końca). Nagrzej piekarnik do 180 stopni. Oprósz blat mąką, wyjmij ciasto i  delikatnie je rozwałkuj do kształtu prostokąta o grubości około 1 cm. Na całej powierzchni rozsmaruj masło z cukrem i cynamonem.

Reklama

Złóż ciasto na pół wzdłuż krótszego boku. Potnij w paski o szerokości 2 cm. Skręć jak świderki. Ułóż na blaszce w  mniej więcej 2-centymetrowych odstępach. Odstaw na 10 minut. Piecz około 25 minut.

Fragment książki Sabiny Francuz "Mąka i woda". Wydawnictwo Znak Koncept.

Zobacz także:

Piotr Kraśko i jego żona Karolina mają ogromne problemy! Niepokojące wieści z Gałkowa!

Meghan Markle to zrobiła! Na stałe odcięła księcia Harry'ego od rodziny

Kopenhaga to najbezpieczniejsze miasto świata

Fragment książki
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy