Reklama

Papryka faszerowana

Składniki na 4 porcje

  • 125 g ryżu długoziarnistego
  • 35 g orzechów nerkowca
  • 400 g mielonego mięsa wołowego
  • pół łyżeczki kminku
  • 2 łyżeczki kolendry
  • 4 duże zielone papryki
  • łyżka curry
  • 200 ml bulionu warzywnego
  • sól, pieprz
  • olej

1. Ryż gotujemy według instrukcji podanej na opakowaniu, studzimy. Z umytych papryk odkrawamy górę z ogonkiem i usuwamy gniazda nasienne. Orzechy nerkowca siekamy.

2. Na patelni rogrzewamy 3-4 łyżki oleju, przekładamy mięso, orzechy, dodajemy kminek, kolendrę, curry, pieprz, sól, mieszamy i smażymy. Po 3-4 minutach zalewamy połową bulionu i dusimy, aż odparuje nadmiar płynu. Dodajemy ryż i mieszamy, by składniki się połączyły. Odstawiamy do ostygnięcia.

3. Do papryk przekładamy farsz mięsno-ryżowy, przykrywamy górą z ogonkiem. Papryki ustawiamy w garnku, zalewamy pozostałym bulionem, doprowadzamy do wrzenia, przykrywamy i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu około 20 minut. Przekładamy na talerz i podajemy ciepłe, np. z sosem jogurtowo-miętowym lub pomidorowym.

Reklama

Zobacz również:


Rewia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy