Reklama

Pasztet z warzywami

Koniec z nudą! Przedstawiamy przepis na pasztet z warzywami- można urozmaicić go w wersji w cieście.

Składniki na ciasto

  • 300 g mąki pszennej
  • 125 g roztopionego masła
  • 100 ml ciepłej wody
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka soli

Składniki na pasztet

  • 150 g mrożonego groszku
  • 200 g cienkiej marchewki
  • 1 kg mięsa drobiowego, np. udka z kurczaka
  • 2 cebule
  • 1 mała pietruszka
  • 6 łyżek oleju
  • 3 jajka
  • 1 żółtko
  • listki laurowe
  • ziarenka ziela angielskiego
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

1. Z podanych składników zagnieć jednolite ciasto. Uformuj z niego kulę, włóż do lodówki na ok. 60 min. 

2. Cebule i obraną pietruszkę pokrój na mniejsze kawałki. Na 2 łyżkach oleju przesmaż cebule, pietruszkę, listki laurowe i ziarenka ziela angielskiego. Dodaj mięso i zalej wodą. Gotuj 30-40 min, aż mięso zmięknie. Marchewki gotuj 10 min w osolonej wodzie. Groszek przelej wrzątkiem. 

3. Mięso oddziel od kości. Zmiel z cebulami i pietruszką. Dodaj jajka i pozostały olej, wymieszaj. Dopraw. Dodaj groszek, wymieszaj. Ciasto rozwałkuj na prostokąt. Wyłóż nim podłużną formę. Nałóż 1/3 mięsa, połowę marchewek. Ponownie 1/3 mięsa, marchewki i pozostałe mięso. Wierzch przykryj ciastem. Posmaruj żółtkiem. Piecz 60-70 min w temp. 180°C.

Reklama

Zobacz także:


Świat & Ludzie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy