Reklama

Pavlova z owocami lata

Klasyka australijskich ciast. To świetne danie do przyrządzenia dla zagranicznych przyjaciół, bo wygląda wyjątkowo i na szczęście smakuje równie dobrze.


Składniki

  • 8 białek jaj
  • 2 szklanki przesianego drobnego cukru
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej
  • 2 łyżeczki białego octu

Składniki do dekoracji

  • 300 ml zagęszczonej śmietanki
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 250 g truskawek, obranych z szypułek i pokrojonych
  • 150 g malin
  • 150 g jagód

1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 150°C, wyłóż dużą blachę papierem do pieczenia (okrągła blacha do pizzy jest idealna).

2. Przed wymieszaniem przetrzyj wszystkie miski i przyrządy białym octem, bo jakikolwiek ślad tłuszczu sprawi, że białka nie ubiją się do odpowiedniej objętości.

3. Ubijaj mikserem białka do momentu, aż utworzą się sztywne fałdy. Dodawaj stopniowo cukier, mąkę kukurydzianą i ocet, ubijaj przez kolejne około 5 minut albo do momentu, kiedy nie będzie czuć ziarenek cukru między palcami.

4. Przełóż masę łyżką do przygotowanej blachy. Używając noża lub łopatki, uformuj koło o pożądanej wysokości (beza nie wyrośnie). Zostaw trochę miejsca przy brzegach - ciasto się trochę rozszerzy.

Reklama

5. Piecz przez godzinę (jeśli ciasto za bardzo zbrązowieje z wierzchu, delikatnie przykryj je folią). Po upieczeniu wyłącz piekarnik i uchyl drzwiczki piekarnika. Zostaw do wystudzenia w piekarniku.

6. Dekoracja: Przy użyciu elektrycznego miksera ubij śmietankę, cukier puder i ekstrakt z wanilii, aż powstaną delikatne fałdy. Umieść ciasto na paterze, ozdób masą śmietankową i owocami.

WSKAZÓWKA: Aby przyrządzić sos z owoców leśnych, podgrzej je z cukrem w rondlu, aż lekko zgęstnieją. Schłodź przed udekorowaniem ciasta.

Czas przygotowania: 30 minut

Czas pieczenia: 1 godzina + studzenie

Przepis pochodzi z książki "Robyn Lawley gotuje"

Styl.pl/materiały prasowe
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy