Reklama

Pęczotto z suszonymi grzybami i dynią

Jeśli szukasz pomysłu na sycący obiad dla całej rodziny, polecamy prosty przepis na smakowite pęczotto z dynią i grzybami.

Składniki

  • 300 g ugotowanego pęczaku
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 20 g suszonych namoczonych grzybów
  • 3 szalotki (70 g)
  • 200 g dyni
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 g parmezanu
  • 200 ml wody z namaczania grzybów
  • 2 łyżki zimnego masła
  • sól, pieprz
  • pół pęczka szczypiorku

Sposób przygotowania:

Pokrojoną w kostkę szalotkę, smażymy na złoty kolor przez około 4 minuty. Dodajemy pokrojony w plasterki czosnek, posiekane suszone grzyby oraz pokrojoną w kostkę dynię. Całość smażymy przez 5 min, od czasu do czasu mieszając. Dodajemy pęczak oraz wodę po namaczaniu grzybów. Pęczotto dusimy przez 4 minuty. Po tym czasie sypiemy startym parmezanem i dorzucamy zimne masło. Dokładnie mieszamy, aby uzyskać jednolitą ciągnącą się konsystencję. Gotowe danie dekorujemy posiekanym szczypiorkiem i oliwą. Smacznego! 

Reklama
Polsat
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy