Reklama

Pieczeń z nadzieniem

Można ja zrobić na kilka sposobów, ale ta z jajkiem w środku smakuje wyśmienicie.

Czas przyrządzenia: 90
Składniki dla: 8-10

Składniki

  • 800 g mięsa mielonego z kurczaka
  • 1 czerstwa bułka kajzerka
  • 1 szklanka mleka
  • 1 cebula
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 5 jajek
  • ½ pęczka natki pietruszki
  • 2 łyżeczki ostrej musztardy
  • 12 plasterków boczku
  • olej
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

4 jajka ugotuj na twardo, wystudź, obierz ze skorupek, odetnij końcówki (dzięki temu jajka będą lepiej do siebie  przylegały). Kajzerkę zalej mlekiem, odstaw na ok. 10 min. Cebulę obierz z łupin, drobno posiekaj. 

Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oleju. Wrzuć cebulę i mieszając smaż, aż stanie się szklista. Wystudź. Natkę pietruszki opłucz, osusz, drobno posiekaj. 

Do miski włóż mięso, dodaj jajko, cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, odciśniętą z nadmiaru mleka kajzerkę, musztardę oraz natkę. Dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. 

Reklama

Na blacie rozłóż kawałek folii spożywczej. Na niej ułóż plastry boczku - tak, by na siebie nachodziły. Rozłóż masę mięsną, przykryj drugim kawałkiem folii i delikatnie rozwałkuj, nadając mu prostokątny kształt. 

Na jednym brzegu w rządku ułóż jajka, zwiń mięso formując roladę. Ułóż ją w żaroodpornym naczyniu. Piecz 50-60 min w temperaturze 180°C.

Zobacz także: 

Świat & Ludzie
Dowiedz się więcej na temat: pieczeń
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy