Reklama

Pieczona gęś z figą

By gęś równomiernie się upiekła, należy ją w połowie pieczenia przewrócić na drugą stronę. Skórka będzie chrupiąca, jeśli pod koniec pieczenia maksymalnie zwiększy się temperaturę.

Składniki

  • 1 gęś
  • 40 dag ryżu
  • 50 dag świeżych fig
  • 10 dag rodzynek
  • 5 dag orzechów
  • 1 pęczek dymki
  • 5 dag masła
  • sól, pieprz, cynamon, szafran, świeża mięta i cząstki pomarańczy do dekoracji

Składniki Na sos

  • 2 i 1/2 szklanki bulionu
  • 1/2 granatu
  • 4 pomarańcze
  • 2 łyżki śmietany 18 proc.
  • 2 łyżki miodu

1. Na maśle zrumienić posiekaną dymkę, dodać wypłukany ryż, 1 łyżeczkę kminku, po 1/2 łyżeczki kardamonu i cynamonu. Zalać 2 szklankami wody, dodać szafran, rodzynki, sól, pieprz, gotować 10 min. Dodać pokrojone figi (kilka zostawić) i orzechy.

2. Gęś natrzeć solą, kardamonem, cynamonem i pieprzem. Nadziać przygotowanym ryżem, zaszyć otwór. Ułożyć w brytfannie do góry grzbietem, wlać 2 szklanki wody, piec 4 godz. w temp. 180°C. Polewać sosem spod gęsi lub gorącą wodą.

3. Zlać sos spod gęsi, dodać bulion, sok z 2 pomarańczy, 2 pomarańcze pokrojone w plastry i jagody granatu. Zagotować, dodać śmietanę, miód, sól, pieprz. Gęś pokroić, ułożyć na ryżu, udekorować figami, pomarańczami i listkami mięty.

Reklama
Twoje Imperium
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy