Reklama

Pieczone jabłka z kozim serem

Chcesz zaskoczyć gości oryginalnym, lecz prosty daniem? Oto przepis na pieczone jabłka z kozim serem!

Składniki

  • 4 średniej wielkości jabłka
  • 10 dag koziego sera
  • 25 dag surowej żurawiny
  • 2 łyżki cukru
  • garść włoskich orzechów
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka miodu lipowego
  • pieprz
  • 8 gwiazdek anyżu

Sposób przygotowania:

1. Jabłka umyj, osusz i odkrój "czapki" w 1/3 wysokości. 

2. Żurawinę przepłucz w zimnej wodzie, odsącz i wrzuć na patelnię. Dodaj 4 łyżki cukru, 2 łyżki wody i chwilę podduś. 

3. Wymieszaj kozi ser z suszonym tymiankiem, żurawiną, miodem lipowym i szczyptą pieprzu. 

4. Tak przygotowany farsz nałóż do wydrążonych owoców i wetknij po jednej gwiazdce anyżu. Umieść jabłka w naczyniu żaroodpornym, po czym wstaw je do piekarnika rozgrzanego do 180ºC i piecz około pół godziny. 

Zobacz także:

Reklama


Tele Tydzień
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy