Reklama

Piernik śliwkowy z polewą

Smaczne i nieskomplikowane w wykonaniu ciasto, które udekorujesz wg własnej fantazji.

Składniki na ciasto

  • 3 jajka
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka powideł śliwkowych
  • 2 łyżki miodu
  • 3/4 szklanki oleju
  • 3 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 1 duża paczka przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej

Składniki na polewę

  • 2 łyżki masła
  • 3 łyżki kakao
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 5 łyżek śmietanki kremówki 36 proc.
  • płatki lub wiórki kokosa do posypania

Sposób przygotowania:

1. Do miski wbij jajka, dodaj mleko, miód, olej i powidła śliwkowe. Wymieszaj mikserem. W drugiej misce połącz składniki suche: mąkę, cukier, kakao, przyprawę do piekarnika, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną. Po jednej łyżeczce mieszanki dodawaj do składników mokrych, miksując. 

2. Blachę o wym. 25 x 40 cm wyłóż pergaminem. Przelej do niej ciasto. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 190°C. Piecz 45-50 minut - do suchego patyczka. Odstaw do wystudzenia. 

3. Zrób polewę: w rondelku stop masło. Dodaj kakao, cukier puder i śmietanę. Energicznie ubijaj trzepaczką do połączenia składników. Polewę rozsmaruj na wystudzonym cieście. Udekoruj wiórkami lub płatkami kokosa. Ewentualnie ciasto możesz przełożyć powidłami śliwkowymi. 

Reklama

Zobacz także:


Życie na gorąco
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy