Reklama

Pierogarnia

Meksykańskie, zielone, marchewkowe a nawet z pomarańczą - pierogi dają się przyrządzić na milion sposobów.

Meksykańskie, zielone, marchewkowe a nawet z pomarańczą - pierogi dają się przyrządzić na milion sposobów.


Znają je niemal wszystkie kuchnie świata. Pierogi pochodzą z Chin albo ze stepów Azji Centralnej. Do Europy Zachodniej przywędrowały wraz z żeglarzami. Słowianie przejęli je bezpośrednio od sąsiadów ze Wschodu.

W Polsce najchętniej jadamy pierogi z mięsem, kapustą z grzybami i z owocami. Popularne są też ruskie (z ziemniakami) i z serem (uwaga, leniwe nie są wcale pierogami tylko kluskami!).

Tajemnica dobrych pierogów tkwi w cieście. Powinno być cienkie i elastyczne (musi odrywać się od ręki). Jeśli lepi się do wałka, należy je posypać odrobiną mąki. Aby pierogi nie popękały w gotowaniu, trzeba je dobrze skleić. Cała sztuka polega na tym, żeby skleić samo ciasto, nie zahaczając o farsz (lepiej więc nałożyć go mniej, niż więcej). Dlatego każdy krążek należy obrócić na drugą stronę i lekko rozciągnąć.

Reklama

Pierogi ze szpinakiem

Składniki. Ciasto: 0,5 kg mąki, 2 jajka, 1 łyżka oleju. Farsz: 0,5 kg szpinaku mrożonego, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki masła, 1 opakowanie sera feta, sól, pieprz, gałka muszkatołowa.

Przygotowanie: Na maśle zeszklić posiekaną cebulę i starty czosnek, dodać bardzo dobrze odsączony szpinak, chwilkę przesmażyć. Przestudzić i dodać pokruszona fetę, doprawić pieprzem i gałką muszkatołową, wymieszać. Z mąki, jajek, oleju, szczypty soli i wody zagnieść ciasto na pierogi. Formować pierogi i gotować w osolonej wodzie z dodatkiem oleju. Pierogi można podawać posypane przesmażoną kostką pomidorową.


Pierogi z pomarańczą

Składniki. Ciasto: 0,5 kg mąki, 2 małe jajka, szczypta soli, 2 łyżki oleju, ok. szklanki ciepłej wody. Farsz: 1 szklanka mleka, 3 czubate łyżki kaszy manny, 2 małe pomarańcze, 4 łyżki miodu, kawałek imbiru, szczypta soli, 1/2 łyżeczki imbiru, 3 łyżki oleju, sos czekoladowy, 1/2 tabliczki czekolady.

Przygotowanie: Zagotować mleko ze szczyptą soli i wsypać kaszę mannę cały czas mieszając. Gotować do zgęstnienia, przestudzić. Pomarańcze dokładnie umyć i sparzyć we wrzątku, pokroić dość drobno i przesmażyć na mocno rozgrzanym miodzie z dodatkiem imbiru. Część pomarańczy odłożyć do dekoracji, resztę połączyć z kaszą manną. Z podanych składników zagnieść elastyczne ciasto. Rozwałkować, wycinać kwadraty, na każdy nakładać farsz i dokładnie zlepić unosząc rogi kwadratów do góry. Wrzucać na gotującą się wodę (osoloną i z 3 łyżkami oleju), gotować kilka minut. Pierogi podawać z sosem czekoladowym i pozostawionymi pomarańczami, posypać tartą czekoladą.

Zielone pierogi z serem

Składniki. Ciasto: 40 dag mąki, 2 jajka, 1 łyżka oleju , szczypta soli, 10 dag mrożonego mielonego szpinaku woda do konsystencji. Farsz: 10 dag białego sera półtłustego , 10 dag fety, 5 dag suszonych pomidorów, 1 żółtko, sól, pieprz, 2 łyżki oleju, kilka pomidorków koktajlowych, 15 dag suszonej szynki.

Przygotowanie: Mąkę, jajka, dobrze odciśnięty szpinak, olej i szczyptę soli połączyć, dodając tyle wody, aby uzyskać gęste ciasto pierogowe. Owinąć w folię i odstawić na 1 h do lodówki. Biały ser połączyć z fetą, pokrojonymi suszonymi pomidorami i żółtkiem, doprawić pieprzem i ewentualnie solą. Ciasto rozwałkować, wycinać kółka, nakładać farsz i dokładnie zlepiać. Pierogi gotować w osolonym wrzątku z dodatkiem oleju. Pierogi podawać z pomidorkami koktajlowymi i suszoną szynką.


Pierogi z marchewką

Składniki. Ciasto: 35 dag mąki, 1 duże jajko, 1 łyżka oleju, Ok. 3/4 szklanki ciepłej wody, szczypta soli. Farsz: 0,3 kg jabłek, 0,2 kg marchewki, 3 łyżki cukru, szczypta cynamonu, 3 łyżki masła, cukier, sok z 1/2 cytryny, olej do głębokiego smażenia, 2 jabłka, kilka lasek cynamonu.

Przygotowanie: Marchewkę obrać i zetrzeć na grubej tarce, jabłka obrać i pokroić w kostkę, skropić sokiem z cytryny. Na rozgrzanym maśle smażyć kilka minut marchewkę aż zmięknie, dodać jabłka i smażyć z cukrem. Z podanych składników zagnieść ciasto, wałkować, wycinać kółka. Nakładać farsz i zlepiać małe pierożki, gotować w osolonym wrzątku. Schłodzić i przed podaniem usmażyć na głębokim tłuszczu. Z pozostałych jabłek wycinać drążarką kulki i dekorować razem z cynamonem pierogi. Można podawać z listkami melisy.


Empanadas - pierogi z mięsem

Składniki. Ciasto: 25 dag mąki pszennej, 12 dag masła, 1 łyżeczka soli, woda. Farsz:25 dag mieszanego mięsa mielonego, 20 dag cebuli, 2 łyżeczki rodzynek, 1 łyżeczka oliwy, 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego, 1/2 łyżeczki ostrej papryki mielonej, 1/2 łyżeczki soli, 25 dag smalcu do smażenia.

Przygotowanie: Przygotuj farsz: rodzynki sparz i osącz. Cebulę posiekaj, przesmaż na oliwie. Dodaj mięso, smaż jeszcze przez kilka minut. Wlej pół litra wody, duś mięso tak długo, aż cała woda odparuje. Dodaj rodzynki i przyprawy. Szybko zagnieć ciasto z podanych składników, dodając tyle zimnej wody, aby miało odpowiedni? konsystencję. Rozwałkuj je do grubości 1/2 cm, wytnij krążki o średnicy 10 cm. Łyżeczką nakładaj farsz i sklejaj jak pierogi. Smaż w rozgrzanym smalcu z każdej strony na złoty kolor. Empanadas możesz także upiec w piekarniku w temp. 200°C.

Smacznego
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy