Reklama

Pierwszorzędny sos pomidorowy

Jesteście fanami serialu "Przyjaciele"? Zawsze marzyliście o tym, żeby spróbować przysmaków, którymi bohaterzy produkcji zajadali się na ekranie? Teraz macie szansę odtworzyć słynne dania. Przepisy znajdziecie w książce Teresy Finney "Ten, w którym są wszystkie przepisy".

Dodatek brązowego cukru równoważy kwaskowaty smak pomidorów - dzięki temu sos jest delikatnie słodki. Wszyscy pokochają sos z tego przepisu - nawet krytycy kulinarni!

Czas przyrządzenia: 25 minut

Składniki

  • 2 łyżki stołowe masła
  • 1 mała cebula, drobno posiekana
  • ½ łyżki stołowej płatków chili
  • 2 ząbki czosnku, rozdrobnione
  • 500 ml passaty pomidorowej (lub dwie puszki krojonych pomidorów)
  • 1 i ½ łyżki stołowej brązowego cukru
  • 1 łyżka przyprawy włoskiej
  • 1 łyżeczka kuminu
  • ¼ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • Sól i pieprz do smaku

1. W dużym garnku rozpuść 1 łyżkę masła. Dodaj posiekaną cebulkę i smaż na średnim ogniu przez 3-4 minuty, aż będzie zupełnie szklista.

2. Wrzuć do garnka płatki chili i dobrze wymieszaj. Teraz dodaj czosnek i smaż jeszcze przez 1 minutę, uważając, by się nie przypalił.

3. Wlej do garnka passatę pomidorową, dodaj cukier i przyprawy, dokładnie wymyślaj.

Reklama

4. Gotuj sos na średnim ogniu przez 20 minut, od czasu do czasu mieszając.

5. Zdejmij sos z palnika, dodaj resztę masła i dobrze zamieszaj.

6. Podawaj z ulubionym makaronem. Schłodzony sos pomidorowy możesz przechowywać w lodówce do 2 dni.

Zobacz także:

Fragment książki
Dowiedz się więcej na temat: sos pomidorowy
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy