Reklama

Pikantna zupa z serem

Składniki

  • 80 dag dyni
  • 3-4 marchewki
  • 4-5 ziemniaków
  • 3 cebule
  • 1 ząbek czosnku
  • 15 dag sera żółtego
  • 3/4 l bulionu
  • 150 ml śmietany 22 proc.
  • po 1 łyżce masła i oleju
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • 3 łyżki pestek dyni
  • sól, pieprz, chili, kmin rzymski, świeży majeranek

Przygotowanie:

Dynię obrać, pokroić w kostkę. 2 cebule i czosnek obrać, posiekać. Marchew i ziemniaki obrać, pokroić na kawałki. Rozgrzać masło w rondlu, obsmażyć na nim warzywa. Wlać bulion, gotować do miękkości warzyw (ok. 20 minut). Dodać 3/4 śmietany. Zmiksować, doprawić na ostro.

Pestki uprażyć na suchej patelni, ser pokroić w kostkę. Pozostałą cebulę pokroić w plasterki i usmażyć na oleju na rumiano. Zupę rozlać do talerzy, udekorować serem, cebulą, kleksem śmietany, octem, posypać majerankiem i pestkami dyni.

Reklama

Zobacz także:


Twoje Imperium
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy