Reklama

Pizza z ziemniakami i pieczarkami

Przepis na pizzę z ziemniakami i pieczarkami pochodzi z książki Moniki Mrozowskiej "Zdrowa kuchnia rodzinna".

Składniki

  • 1 szklanka białej mąki orkiszowej
  • ok. 100 ml ciepłej wody
  • 10 g drożdży
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 szczypta cukru trzcinowego

Składniki dodatkowe

  • 1 mały ziemniak
  • 100 g pieczarek
  • 2 łyżki oliwy
  • sól i pieprz do smaku

Pizza z ziemniakami i pieczarkami - przygotowanie:

Drożdże zalewamy ciepłą wodą, dodajemy cukier i mieszamy. Dodajemy przesianą mąkę, sól, oliwę z oliwek i zagniatamy ciasto. Odstawiamy na minimum 40 minut do wyrośnięcia. Następnie ponownie zagniatamy.

Ziemniaka kroimy w cienkie plasterki na mandolinie i bardzo dokładnie obtaczamy w oliwie z oliwek. Pieczarki obieramy i też kroimy na mandolinie w cienkie plasterki. Ciasto na pizzę rozwałkowujemy i na górze układamy najpierw cienkie plasterki ziemniaków, a następnie pokrojone pieczarki.

Solimy i pieprzymy do smaku. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 250°C, wstawiamy pizzę i pieczemy ją (góra/dół) przez około 10 minut.

Reklama

Zobacz także inne przepisy Moniki Mrozowskiej:

Chaczapuri

Frittata warzywna z tofu



Fragment książki
Dowiedz się więcej na temat: pizza
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy