Reklama

Placki z owocami

Składniki

  • 15 dag mąki
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 szklanka mleka
  • 50 dag truskawek
  • 4 łyżki soku pomarańczowego
  • 1 łyżka miodu
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 4 gałązki mięty
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka cukru pudru
  • sól

Przygotowanie:

Jajka umyć, oddzielić białka od żółtek. Żółtka zmiksować z cukrem, solą i mlekiem. Dodać mąkę, wymieszać, odstawić na 15 minut.

Truskawki umyć, oczyścić, pokroić na połówki. Miętę opłukać, osuszyć, posiekać (kilka listków zostawić do dekoracji). Wymieszać z miodem, sokiem pomarańczowym i cukrem waniliowym. Tą marynatą polać truskawki.

Białka ubić na sztywno, połączyć z ciastem. Masło rozgrzać na dużej patelni, wylać ciasto grubą warstwą, smażyć po 3 minuty z każdej strony.

Reklama

Placki wyłożyć na półmisek, obłożyć marynowanymi truskawkami, posypać cukrem pudrem i udekorować miętą. Podawać od razu.

Zobacz także:

Twoje Imperium
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy