Reklama

Podkręcony rosół z kurczaka z minipulpecikami

Doskonały smak!

Składniki

  • 200 g makaronu nitki
  • 2,5 kg kurczaka
  • 3 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1 por
  • 1 cebula
  • 1/4 selera
  • ziele angielskie
  • liście laurowe
  • 2 gałązki świeżego lubczyku
  • sól i pieprz
  • 1 bułka
  • 1 jajko
  • mleko

1. Wykrój z kurczaka dwie piersi. Pozostałe mięso opłucz, włóż do garnka i zalej zimną wodą (musi być zimna, bo rosół nie będzie klarowny). Zagotuj i zmniejsz ogień do minimum. Zbierz szum.

2. Dodaj przyprawy, uchyl przykrywkę i gotuj około 2 godziny.

3. Obierz warzywa, a cebulę opal nad ogniem. Włóż je do rosołu.

4. Gotuj na małym ogniu przez kolejne 2 godziny.

5. Kajzerkę namocz w mleku, odciśnij i zmiel razem z piersią kurczaka. Połącz z jajkiem, solą i pieprzem. Z masy uformuj małe pulpeciki. Włóż je 7 minut przed końcem do gotującego się rosołu. Podawaj rosół z pulpecikami  i makaronem. Smacznego!

Reklama
Tele Tydzień
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy