Reklama

Podwójna słodycz

Rewelacyjny smak, niepowtarzalny aromat i zadowolenie gości - oto korzyści płynące z łączenia ciast.

Szarlotka i sernik

Składniki na 16 porcji: 1 i 1/2 szklanki mąki, żółtko, łyżeczka proszku do pieczenia, 170 g masła lub margaryny, 4 łyżki cukru pudru

Na masę: 1/2 kg twarogu, 4 łyżki cukru, cukier waniliowy, łyżka mleka, 2 jajka, łyżka rodzynek, 5 jabłek, 4 łyżki soku z cytryny

Przygotowanie:

1. Rodzynki namocz we wrzątku. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, dodaj tłuszcz i cukier, całość posiekaj nożem. Oddziel żółtko od białka. Do ciasta dodaj żółtko, zagnieć je i wyrabiaj krótko. Zawiń ciasto w folię i wstaw na godzinę do lodówki.

2. W dużym naczyniu utrzyj twaróg z dwoma rodzajami cukru, mlekiem i dwoma jajkami. Rodzynki obtocz w mące, dodaj do twarogu i delikatnie wymieszaj. Umyj i obierz jabłka, wydrąż gniazda nasienne. Jedną połówkę jabłka pokrój w plasterki, resztę zetrzyj na tarce o małych oczkach i skrop sokiem z cytryny, żeby nie ciemniały.

Reklama

3. Wyjmij ciasto z lodówki, oddziel 1/4, resztę rozwałkuj do wymiarów formy. Formę posmaruj tłuszczem i wyłóż ją ciastem. Na nim układaj kolejno połowę twarogu, plasterki jabłka, resztę twarogu, na końcu starte jabłka.

4. Z reszty ciasta uformuj kilka wałeczków i ułóż z nich kratkę na wierzchu ciasta. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 50 minut w temperaturze 180° C. Jeszcze ciepłe ciasto możesz posypać cukrem pudrem lub, gdy ostygnie, polać lukrem.

Przygotowanie: 80 minut

Porcja: 245 kalorii

Makowiec miodowiec

Składniki na 16 porcji:

Na makowiec: 10 dag cukru, cukier waniliowy, 8 żółtek, 4 białka, 8 dag migdałów, 8 dag maku, 4 dag mąki, 1/4 l mleka, aromat migdałowy

Na masę miodową: pół szklanki miodu, 7-9 dag płatków z migdałów

Przygotowanie:

1. Przygotuj mak. W garnku zagotuj mleko, zalej nim mak i odstaw na 2 godziny. Następnie odcedź mak i trzy razy przepuść przez maszynkę do mięsa. Migdały z łupiną zmiel lub bardzo drobno posiekaj.

2. Oddziel żółtka od białek. Z 4 białek i szczypty soli ubij pianę mikserem na sztywno. 8 żółtek utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym. Po chwili ucierania dodaj mąkę, mak, 2-3 krople aromatu, zmielone z łupiną migdały i pianę z białek. Całość wymieszaj. Ciasto wyłóż na posmarowaną masłem niską blachę, rozsmaruj na grubość 1 cm. Piecz 20 minut w temp. 175° C. Ciepłe ciasto przełóż na ściereczkę lub pergamin i zwiń w rulon.

3. W tym czasie zrób masę miodową: do rondelka wlej miód, wymieszaj go z płatkami migdałowymi i podgrzej, aby się przyrumienił. Roladę rozwiń, posmaruj ciepłym miodem i ponownie ściśle zwiń w rulon. Ułóż na blasze. Z białek i cukru ubij pianę, posmaruj nią wierzch rolady. Ciasto posyp z wierzchu migdałami, wstaw do piekarnika nagrzanego do 140°C. Pozostaw je tak długo, aż piana przeschnie i lekko się przyrumieni.

Przygotowanie: 90 minut

Porcja: 325 kalorii

Sernik z makiem

Składniki na 16 porcji:

Na ciasto: 3 szklanki mąki, 250 g margaryny, 3 łyżki cukru, 5 żółtek, 3 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżki kakao

Na masę serową: 1/2 kg twarogu, jajko, budyń śmietankowy, 1/2 szklanki cukru pudru, 1/2 kostki masła, 1/2 puszki brzoskwiń

Na masę makową: szklanka cukru pudru, szklanka maku, 5 białek, łyżka mąki ziemniaczanej, 10 dag wiórków kokosowych

Przygotowanie:

1. Mąkę wysyp na stolnicę. Oddziel żółtka od białek. Połącz ze sobą żółtka, margarynę, cukier i resztę składników na ciasto. Zagnieć ciasto, 1/3 umieść w zamrażalniku. Resztę ciasta włóż do lodówki na 30 min. Po tym czasie rozwałkuj je na blasze.

2. Brzoskwinie osącz z zalewy, pokrój w plasterki i ułóż na cieście. Przygotuj budyń wg przepisu na opakowaniu. W naczyniu połącz ze sobą twaróg, jajko, rozpuszczone masło, budyń i cukier puder. Całość zmiksuj na gładką masę i rozsmaruj na brzoskwiniach.

3. Połącz cukier puder, mak, mąkę ziemniaczaną i część wiórków kokosowych. 5 białek ubij z cukrem pudrem na sztywną pianę i połącz z resztą składników na masę makową i rozsmaruj ją na masie serowej. Wyjmij z zamrażalnika 1/3 ciasta i zetrzyj na tarce na wierzch ciasta. Piecz około 50 minut w temp. 180° C.

Przygotowanie: 120 minut

Porcja: 310 kalorii

Szarlotka z rodzynkami i bezą

Składniki na 16 porcji:

Na ciasto i bezę: 30 dag mąki, 10 dag masła, 3 żółtka, 4 łyżki cukru, cukier waniliowy, 1-2 łyżki kwaśnej śmietany, łyżeczka skórki cytrynowej, 3 białka, 15 dag cukru

Na nadzienie: 1 kg kwaśnych jabłek, 5 dag rodzynek, 10 dag cukru, łyżka soku z cytryny, łyżeczka cynamonu, szczypta mielonych goździków

Przygotowanie:

1. Do mąki i szczypty soli dodaj miękkie masło, posiekaj nożem. Dodaj cukier, cukier waniliowy, 3 żółtka oraz śmietanę. Składniki wymieszaj siekając je nożem, a następnie szybko zagnieć. Ciasto podziel na dwie nierówne części (1/3 i 2/3). Większą część zawiń w folię i włóż na godzinę do lodówki. Z mniejszej porcji uformuj kulę, owiń folią i włóż do zamrażalnika.

2. Rodzynki zalej wrzątkiem. Obierz jabłka i pokrój je na małe kawałki, włóż do garnka, polej sokiem z cytryny i 2 łyżkami wody. Duś na małym ogniu 10 min. Dodaj rodzynki, cynamon, goździki, osłodź. Odstaw do ostudzenia.

3. Nagrzej piekarnik do 180° C. Formę wysmaruj tłuszczem. Schłodzone w lodówce ciasto rozwałkuj i wylep nim spód i boki do wysokości 3 cm. Zimne nadzienie z jabłek wyłóż na ciasto, rozsmaruj. Piecz 30 min. 3 białka ubij na pianę. Wsyp cukier i ubijaj, aż piana będzie lśniąca. Szarlotkę wyjmij z piekarnika i wyłóż na nią ubitą pianę. Ciasto z zamrażalnika zetrzyj wprost na bezę. Piecz jeszcze 20 minut.

Przygotowanie: 60 minut

Porcja: 255 kalorii

Świat i Ludzie 01/2011

Świat & Ludzie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy