Reklama

Pomarańcze w czekoladzie

Szukasz pomysłu na niedrogą słodką przekąskę, która zachwyci gości? Wypróbuj przepis na wytworne pomarańcze w ciemnej czekoladzie.

Składniki

  • 2-3 nieduże pomarańcze o jak najcieńszej skórce
  • 300 ml wody
  • 300 g cukru
  • sok wyciśnięty z połowy cytryny
  • 80 g gorzkiej czekolady
  • 50 g mlecznej czekolady

Sposób przygotowania:

1. Pomarańcze sparz wrzątkiem, a następnie drucianą gąbeczką starannie wyszoruj skórkę. Pokrój owoce na plasterki o grubości około 1 cm. 

2. W garnku zagotuj wodę z cukrem. Gdy cukier całkowicie się rozpuści, dodaj sok wyciśnięty z połowy cytryny. Następnie wrzuć plasterki pomarańczy i gotuj około 60 minut. Co 10 minut obracaj plasterki. Gdy miąższ owoców uzyska szklisty wygląd, to znak, że proces gotowania dobiegł końca. 

3. Plasterki wyłóż na pergamin lub na specjalną kratkę do ostygania i pozostaw je tam do następnego dnia, by dobrze wyschły i stwardniały. 

Reklama

4. Oba rodzaje czekolady połam na cząstki. Rozpuść je w kąpieli wodnej i wymieszaj. Każdy plasterek zanurzaj w gorącej masie, a następnie układaj na kratce do ponownego ostygnięcia. Podawaj do kawy jako słodką przekąskę. Możesz też wykorzystać jako dekorację do wypieków. 

Zobacz także:

Świat & Ludzie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy