Reklama

Pomidory faszerowane

Pomidory można zapiekać pojedynczo: każdy zawinąć w liść sałaty, następnie w pergamin, związać nicią i wstawić do piekarnika.

Składniki

  • 6 dużych pomidorów
  • 45 dag mrożonego szpinaku
  • 2 grube plastry szynki (ok. 20 dag)
  • 30 dag sera śmietankowego
  • 9 łyżek bułki tartej
  • 1 pęczek oregano
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa
  • tłuszcz do formy

Przygotowanie:

Szpinak rozmrozić w temperaturze pokojowej, odcisnąć z nadmiaru wody. Oregano posiekać, szynkę pokroić w kostkę.

Do miski wkruszyć ser, dodać kostki szynki, bułkę tartą, szpinak. Wymieszać dokładnie, doprawić, solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

Pomidory umyć, ściąć wierzchy od strony szypułki, delikatnie wydrążyć środki. Pomidory wypełnić nadzieniem szpinakowym, przykryć "czapeczkami", ułożyć w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym tłuszczem, wokół ułożyć wydrążone kawałki pomidorów. Piec 30 minut w temp. 180°C.

Reklama

Zobacz także:


Twoje Imperium
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy